Tonfisk (4kg)
Köp tonfisk i bit som inte är alltför tjock. Ta bort eventuella hinnor och blod från filén.
Krossa pepparn fint, eller använd färdigköpt pepparmix. Vänd utsidan av tonfisken i pepparblandningen så att utsidan täcks av ett tunt lager peppar.
Stek fisken i olja, på låg värme runtom. Salta! Om tonfisken är tunn räcker det att steka den runtom. Den ska fortfarande vara rosa i mitten. Använder du en tjockare bit kanske den behöver stekas några minuter i ugn på 100 graders värme. Temperaturen i mitten av fisken bör vara ca 50-55 grader (använd en ugnstermometer). Salta den färdigstekta fisken runtom och skär den i skivor innan servering.
Sås: Hacka grönsakerna och fräs i olja. Tillsätt currypasta och låt fräsa ytterligare en stund. Tillsätt kokosmjölk och limeblad.
Låt koka ihop. Ta ur limeblad, mixa och smaka av med fisksås. För att få en vackrare färg på såsen kan man tillsätta en klick tomatpuré på slutet.
Salsa: Rosta majskornen i en stekpanna med lite fett. Finhacka frukt och grönsaker. Blanda samman och smaksätt med färsk mynta, chili, lime, salt och peppar. Avsluta med en skvätt olivolja.
Chips av sötpotatis: Skala sötpotatisen och skär 4-8 lövtunna skivor. Placera skivorna på en plåt med smort bakplåtspapper (använd olja).
Placera ytterligar ett bakplåtspapper ovanpå potatisen och ställ en mindre plåt eller ugnsform ovanpå. Detta gör att potatischipsen blir raka och fina.
Baka chipsen i 125 grader ca 1 timme, tills de är torra och har fin färg. Salta de färdiga chipsen.
Puré av sötpotatis med smak av lime och koriander: Skala och skär resterande sötpotatis i stora tärningar. Koka mjuka i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av vattnet och pressa potatisen. Värm kokosmjölken och blanda i den pressade potatisen.
Tillsätt olja hackad färsk koriander och finrivet skal av 1 lime. Smaksätt med salt och nymald svartpeppar.
Källa: Tasteline
Ingredienser
Instruktioner
Köp tonfisk i bit som inte är alltför tjock. Ta bort eventuella hinnor och blod från filén.
Krossa pepparn fint, eller använd färdigköpt pepparmix. Vänd utsidan av tonfisken i pepparblandningen så att utsidan täcks av ett tunt lager peppar.
Stek fisken i olja, på låg värme runtom. Salta! Om tonfisken är tunn räcker det att steka den runtom. Den ska fortfarande vara rosa i mitten. Använder du en tjockare bit kanske den behöver stekas några minuter i ugn på 100 graders värme. Temperaturen i mitten av fisken bör vara ca 50-55 grader (använd en ugnstermometer). Salta den färdigstekta fisken runtom och skär den i skivor innan servering.
Sås: Hacka grönsakerna och fräs i olja. Tillsätt currypasta och låt fräsa ytterligare en stund. Tillsätt kokosmjölk och limeblad.
Låt koka ihop. Ta ur limeblad, mixa och smaka av med fisksås. För att få en vackrare färg på såsen kan man tillsätta en klick tomatpuré på slutet.
Salsa: Rosta majskornen i en stekpanna med lite fett. Finhacka frukt och grönsaker. Blanda samman och smaksätt med färsk mynta, chili, lime, salt och peppar. Avsluta med en skvätt olivolja.
Chips av sötpotatis: Skala sötpotatisen och skär 4-8 lövtunna skivor. Placera skivorna på en plåt med smort bakplåtspapper (använd olja).
Placera ytterligar ett bakplåtspapper ovanpå potatisen och ställ en mindre plåt eller ugnsform ovanpå. Detta gör att potatischipsen blir raka och fina.
Baka chipsen i 125 grader ca 1 timme, tills de är torra och har fin färg. Salta de färdiga chipsen.
Puré av sötpotatis med smak av lime och koriander: Skala och skär resterande sötpotatis i stora tärningar. Koka mjuka i lättsaltat vatten, ca 15 minuter. Häll av vattnet och pressa potatisen. Värm kokosmjölken och blanda i den pressade potatisen.
Tillsätt olja hackad färsk koriander och finrivet skal av 1 lime. Smaksätt med salt och nymald svartpeppar.
Lämna ett svar