Rödingfilé isländsk (2,5kg)
Rödingfilé isländsk (2,5kg)
Rödingfilé med örttapenade Gösfilé
Ingredienser
Fisk
 800 gram röding, eller öringfilé 1 msk rapsolja
 salt
 peppar
 Mos
 600 gram mandelpotatis
 0,5 dl olivolja
 flingsalt
 vitpeppar
Smörsås
 1 st Schalottenlök(ar)
 1 msk smör
 1 dl fiskbuljong, (av tärning eller konc fond)
 1 dl grädde
 50 gram smör
 1 st citron(er), skal och saft
Tapenade
 2 skiva(or) vitt bröd
 0,5 st citron(er), skal och saft
 persilja, timjan och dill, några nypor av vardera
Tillagning
1

Smakrik fisk och syrlig sås. Då vill vi ha ett smakrikt vitt med friskhet, till exempel: Stoneleigh Chardonnay, 102 kronor, 2006, Marlborough Nya Zeeland, 6427. Vintips: Jens Dolk Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix

2

Börja med tapenaden. Kör brödet i matberedaren tillsammans med citronskal och örter. Ingen vätska skall tillsättas.

3

Skala och koka mandelpotatisen mjuk. Låt den ånga av ordentligt. Mosa ihop den med olivoljan med en sked.

4

Smaka av med flingsalt och vitpeppar. Moset skall inte vara helt slätt utan ha potatisbitar kvar.

5

Gör såsen medan potatisen kokar. Skala och hacka schalottenlöken och bryn den i 1 msk smör.

6

Tillsätt fiskbuljongen och koka ihop en stund. Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare. Sila bort lökhacket.

7

Hetta upp såsen igen och vispa i smöret klickvis. Smaka av med salt och peppar samt citronskal och citronsaft efter smak.

8

Håll såsen varm men låt den helst inte koka.

9

Värm ugnen till 225 graders övervärme.

10

Skär fisken i portionsbitar. Stek den i rapsolja tills fisken är klar och skinnet riktigt knaprigt. Salta och peppra.

11

Lägg fisken på ett ugnsfast fat och fördela tapenaden över filéerna. Griljera i ugnen i 1–2 minuter så att citron- och örtblandningen får lite färg.

12

Fördela potatisen på tallrikar och lägg en bit rödingfilé ovanpå. Droppa såsen runt om.

Källa: Tasteline

Ingredienser

Ingredienser
Fisk
 800 gram röding, eller öringfilé 1 msk rapsolja
 salt
 peppar
 Mos
 600 gram mandelpotatis
 0,5 dl olivolja
 flingsalt
 vitpeppar
Smörsås
 1 st Schalottenlök(ar)
 1 msk smör
 1 dl fiskbuljong, (av tärning eller konc fond)
 1 dl grädde
 50 gram smör
 1 st citron(er), skal och saft
Tapenade
 2 skiva(or) vitt bröd
 0,5 st citron(er), skal och saft
 persilja, timjan och dill, några nypor av vardera

Instruktioner

Tillagning
1

Smakrik fisk och syrlig sås. Då vill vi ha ett smakrikt vitt med friskhet, till exempel: Stoneleigh Chardonnay, 102 kronor, 2006, Marlborough Nya Zeeland, 6427. Vintips: Jens Dolk Foto: Jurek Holzer/Svenska Dagbladet/Scanpix

2

Börja med tapenaden. Kör brödet i matberedaren tillsammans med citronskal och örter. Ingen vätska skall tillsättas.

3

Skala och koka mandelpotatisen mjuk. Låt den ånga av ordentligt. Mosa ihop den med olivoljan med en sked.

4

Smaka av med flingsalt och vitpeppar. Moset skall inte vara helt slätt utan ha potatisbitar kvar.

5

Gör såsen medan potatisen kokar. Skala och hacka schalottenlöken och bryn den i 1 msk smör.

6

Tillsätt fiskbuljongen och koka ihop en stund. Tillsätt grädden och koka ihop ytterligare. Sila bort lökhacket.

7

Hetta upp såsen igen och vispa i smöret klickvis. Smaka av med salt och peppar samt citronskal och citronsaft efter smak.

8

Håll såsen varm men låt den helst inte koka.

9

Värm ugnen till 225 graders övervärme.

10

Skär fisken i portionsbitar. Stek den i rapsolja tills fisken är klar och skinnet riktigt knaprigt. Salta och peppra.

11

Lägg fisken på ett ugnsfast fat och fördela tapenaden över filéerna. Griljera i ugnen i 1–2 minuter så att citron- och örtblandningen får lite färg.

12

Fördela potatisen på tallrikar och lägg en bit rödingfilé ovanpå. Droppa såsen runt om.

Rödingfilé isländsk (2,5kg)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Min Vagn (föremål)

Inga produkter i kundvagnen.